top of page

Tietoa hoitomuodosta

Vyöhyketerapialla on tuhansia vuosia vanhat juuret ja siitä on ajan myötä kehittynyt useampi koulukunta joissa käsittelytavat ja heijastealueet vaihtelevat. Yhteistä koulukunnilla on näkemys vyöhykeradoista pitkin kehoa, jotka muistuttavat akupunktiosta tuttuja meridiaaneja. Hoidon aikana vyöhyketerapeutti stimuloi hoidettavan heijastealueita kehossa jolloin signaali lähtee aluetta vastaavaan kehon elimeen tai rakenteeseen.

Esimerkiksi munuaisen heijastealuetta stimuloimalla lähtee signaali ensin munuaiseen, ja sieltä keskushermostoa pitkin aivojen autonomiseen järjestelmään. Tämän jälkeen autonomisesta järjestelmästä palaa munuaisen toimintaa tasapainottava signaali takaisin kyseiseen elimeen. Tasapainottava signaali voi olla joko aktivoiva tai vaimentava, eli parasympaattinen tai sympaattinen riippuen munuaisen sen hetkisestä tilasta. Ihmisen keho pyrkii jatkuvasti tasapainottamaan itseään, ja vyöhyketerapian tarkoitus on vain tehdä tämä työ keholle helpommaksi. 

"Ihmisen keho pyrkii jatkuvasti tasapainottamaan itseään, ja vyöhyketerapian tarkoitus on vain tehdä tämä työ keholle helpommaksi."

Harjoittamani vyöhyketerapia suuntaus on norjalaisen luonnonlääketieteen tohtori Charles Ersdalin kehittämä eli Ersdalin vyöhyketerapiaa jossa käsittely tapahtuu jalkateristä sormia, rystysiä ja usein myös puikkoja käyttäen. Ersdalin vyöhyketerapian tunnistaa selkeiten napakammalla käsittelytavallaan, vaikka lapsia ja vanhuksia hoidettaessa ote on hellempää. Myös vaivojen kesto ja ihmisen yleiskunto vaikuttavat yleisesti käsittelytapaan, sillä heijasteet voivat olla enemmän pinnalla (helpommin käsiteltävissä) tai syvemmällä (haastavampi päästä heijasteisiin käsiksi, vaatii tavallisesti useamman hoidon). Esimerkiksi vauvat ja lapset ovat yleensä helppohoitoisimpia, sillä oireet eivät tavallisesti ole läheskään yhtä kroonistuneita kuin aikuisilla. 

IMG_5749 (2).JPG

Ersdalin vyöhyketerapia perustuu neljään lääketieteen osa-alueeseen:

Anatomia

Fysiologia

Immuuni-biologia

Anatomia

Patologia

Keskeinen ajatus on hoitaa aina kokonaisuutta, jonka takia hoidossa käydään läpi kaikki kehon elimet ja rakenteet joita vastaavat heijastealueet löytyvät ihmisen jalkateristä. Näin vaikutetaan kehossa hormonitasapainoon, ravinteiden imeytymiseen, kuonan poistoon, hermostoon sekä veren- ja lymfakiertoon. Mitä lähemmäs kehon luontaista tasapainoa päästään, sitä todennäköisemmin ihmisen kokemat oireet lievittyvät tai häviävät. Koska vyöhyketerapia on terveyden eikä sairauden hoitoa, on asiakkaan myös itse mahdollista tukea hoidon tuloksia omilla elintavoillaan. Jos tarpeellista ja asiakas niin toivoo, osaa asianmukaisen koulutuksen käynyt vyöhyketerapeutti neuvoa myös muista terveyttä tukevista tekijöistä kuten ravitsemuksesta tai lisäravinteista. Asianmukaisesta koulutuksesta on hyvä asiakkaana varmistua vyöhyketerapeuttia valittaessa, sillä vyöhyketerapeutti ei ammattina ole suojattu nimike. Ersdalin suuntauksen vyöhyketerapeutit ovat käyneet Norjalaisen Ersdal & Varpe ans:in valtuuttaman 2 vuotta kestäneen koulutuksen sekä tehneet vähintään 150 tuntia harjoitushoitoja, suorittaneet lääketieteen perusteet sekä ensiapukoulutuksen. Lisää tietoa muunmuassa koulutuksesta löytyy Suomen Vyöhyketerapeutit ry:n kotisivuilta  www.suomenvyohyketerapeutit.fi.

IMG_5824.JPG
IMG_5898.JPG
IMG_5799.JPG

Vähän minusta


Olen Christa, parikymppinen Vantaalainen. Oma kiinnostukseni hyvinvointialaa kohtaan lähti perinteisesti liikkelle omien kokemusten kautta täydentävien hoitomuotojen parissa. Vyöhyketerapiasta kiinnostuin hoidon vaikutuksen lisäksi sen käytännönläheisyyden myötä, sillä hoitaessa voidaan myös tunnistaa kehon sen hetkistä tilaa. Vyöhyketerapian lisäksi pidän erityisesti kalevalaisesta jäsenkorjauksesta.

Suoritin vyöhyketerapia opinnot Tampereella 2019 - 2021 ja viimeistelen tällä hetkellä koulutuskokonaisuutta lääketieteen perusteiden parissa. Olen Suomen Vyöhyketerapeutit ry:n jäsen ja olen päivittänyt ammattiosaamistani osallistumalla vuosittaisiin täydennyskoulutuksiin opiskelija ajoista alkaen. Omaan loputtoman tiedonjanon miten hyvinvointia voisi lisätä ja ylläpitää yksilötasolla että laajemmin yhteiskunnassa jonka takia olen itseopiskellut usean vuoden ajan terveydestä eri koulukuntien ja ihmisten näkemyksiä kuunnellen uteliaalla ja avoimella mielellä. 

 

Uskon ongelma- ja sairauskeskeisen ajattelun sijaan hyvinvoinnin lisäämiseen, jolloin ongelmat kuin sairaudetkin ratkeavat yleensä paremmin.

1.png
bottom of page